Det var Wahlbergs afrikaner från Uganda som dominerade Gyllene Spelen när familjen Wahlberg firade julfest på Gyllene Brunnen.

Från början till slut var det idel segrar. I radiostyrda bilar var det Indien som fick ordentligt med smisk.

I biljardgolf var det Sverige som fick känna av samma hårda behandling.

Storseger även i biljardgolf

Island som var finalmotståndare i avgörande pilfinalen fick aldrig något grepp på ugandeserna och när Ugandas sista pil skulle kastas var saken redan klar.

Ugandas lag Mattias, Olle, Viktor, Jenny och Johan

Uganda hade vunnit en av Gyllene Spelens mest övertygande segrar.

Med stöd av hemmapublik sopade likt en snöstorm Rubinens svenska flickor fram med idel segrar i Gyllene Spelens grundspel. Vinterns första snö som föll denna kväll verkade ge svenskorna hur mycket energi som helst och när grundspelet var klart hade man samlat in hela 3 250 000 BrunnbyDaler. Några lag från  länder i syd såsom Uganda, Sydafrika Indien hade svårt att samla sig då de såg den vita snön ligga på marken.

Trots detta blev slutspelet rafflande. De lag som inte tillhörde de tre främsta i grundspelet väntade ett stenhårt kval för att nå kvartsfinalen.   I detta kvalsnålsöga var det Japan som togs sig fram och av bara farten slog man även Bolivia i kvartsfinalen. Nu väntade sig alla att vi skulle få se en repris på måndagens Gyllene Spel då Japan stod som segrare men här var det några tuffa grekiskor som ville annat.

Greklands härliga lag, från vänster Sara, Arja, Anna och Siv

2012-11-29 Rubinen Enköpings kommun

Lite i skymundan av Sverige hade dessa grekiskor tagits sig fram till semifinal och som här bara väntade att få slå till. Först var det som sagt japanskorna som fick ge sig och sedan var det hemmalagets tur. En liten långsam start från tjejerna från Medelhavets strand men därefter en serie på 19, 18 och 18 poäng kunde inte Sveriges lag  mäta sig med som nu hade tappat lite av sin “snö-sisu”. När saken var klar för Grekland såg vi en härlig segerdans från det vältajmade och sammansvetsade grekiska laget. Härligt, härligt.

När det var dags för redovisningen i duellen i ordgolf mellan Japan och Sydafrika var det ett “Å” som kom att fälla avgörande. De ord som lagen skapade gav exakt samma poäng förutom att Japan hade ytterligare ett sista ord “Å”. Det gav 1 extrapoäng och inte minst duellsegern och därmed en extra bonus på 500 000 BrunnbyDaler. Denna bonus innebar att Japan toppade resultatslistan efter grundspelt. Om inte denna “Å” hade funnits hade bonusen delats med Sydafrika och som sin tur hade inneburit att Sydafrika hade varit i topp efter Grundspelet. Vilket i sin tur skulle innebära att…………….. Så här skulle man kunna spekulera hur länge som helst.

Nu slutar vi med dessa spekulationer och hyllar istället Japan för dess helgjutna insats. Segrar i alla dueller och en övertygande seger i pilfinalen, mera behöver inte ordas för dessa duktiga japanskor. Förmodligen kommer detta att rankas lika högt i Japan som när japans fotbollstjejer vann VM-guld i fotboll förra året i Tyskland.

2012-11-26 Rubinen Enköpings kommun

Japans duktiga tjejer Agneta, Josephine, Emelie och Angelica

Tuffa kamper utspelades i grundspelet när släkten Johansson hade träff på Gyllene Brunnen.

Inför slutspelet var det mycket jämnt mellan lagen och det skilde inte mer än 650 000 Brunnby Daler mellan ettan Bolivia och sexan Libyen.

Thailand ställde upp med spelens yngsta laguppställning.  Innan start var det inte många som trodde på att laget och en plats fyra, femma skulle vara en framgång. När summeringen efter grundspelet var förvåningen stor när laget låg tvåa.

När det var dags för tjejerna att gå in i semifinalen var det Grekland som stod för motståndet som innan dess övertygande hade slaget Portugal.

Direkt satte Thailand höga poäng och Grekland var inte i närheten att vinna.

I Thailands vinnande lag deltog Daniel, Pernilla, Emma Linnea, Ida och Teija.

I Thailands vinnande lag deltog Daniel, Pernilla, Emma Linnea, Ida och Teija.

Däremot blev finalen mot Bolivia mer rafflande enda fram till sista kastomgången.  Ställningen var helt lika 44 – 44. Thailand sätter nu en sjua som gav Bolivia ett stort hopp att man skulle kunna bärga segern. Nu blev det inte så då sista pilen hamnade på två poäng. Det innebar att Thailands ungdomliga, talangfyllda lag, till alla andra lags stora beundran, kunde koras till Gyllene Spelen vinnare.

Johansson släktträff 2012-10-21

Indien var landet när Enköping kommuns teknikförvaltning gästade Gyllene Brunnen.

Indien grundlade segern i grundspelet genom att vara riktigt skickliga på när saker och ting har hänt.

Sista pilen avgör

Sista pilen avgör

Det innebar att man var klar för en avgörande final i pilkastning mot Danmark. Danmark hade innan dess visat storform i pil genom två mycket övertygande segrar på 74 rsp. 104 poäng. Den fina formen  visades också i finalen mot Indien då man hade en betryggande ledning med 58-34 inför Indens sista pil.

Indiens segrande lag, Lasse, Anneli och Martin.

Indiens segrande lag, Lasse, Anneli och Martin.

Indien behövde med andra ord hela 25 poäng för att kunna straffa Danmark. Om man tittar på darttavlan är det inte många kvadratcentimetrar som ger så mycket poäng. Detta var inget som avskräckte Lasse som skulle kasta sista pilen. Med lugn och säkert kast sätter han en trippel 10:a vilket fick segervissa Danmark att tappa hakan, men man visar dock sin beundran och gratulerar Indien till segern.

Argentinas segrande lag Tobias, Birgitta, Anna och Erik

Argentinas segrande lag Tobias, Birgitta, Anna och Erik

Argentina blev vinnande lag när familjen Sjöman bjöd in till  födelsedagsfest på Gyllene Brunnen. Många generationer deltog men det var dock veteranerna som banade väg till bra placeringar för sina lag.

Birgitta som tidigare Gyllene Spelen vinnare manade på sina många år yngre lagmedlemmar i Argentina till stordåd och i pilfinalen mot Norge presterade laget en helgjuten pilserie med Birgitta i spetsen.

Alla andra lag var djupt imponerade och applåderade högt vid segerceremonin.

Svenska fanan fick hissas högst när segrarna belönades vid Lions Örsundsbro besök på Gyllene Brunnen.

De sex lag som deltog kom från världens alla fem kontinenter,  Europa hade två representanter Sverige och Finland och båda lagen fick mer än godkänt för sina insatser.

Den tuffa finnkampen i semifinalen

Ändå var det ett annat land Brasilien som just nu hårdsatsar inför sina egna arrangemang av VM i fotboll 2014 och Olympiska spel 2016 som låg i topp inför pilfnalen. Det var dock helt jämt mot Sverige efter grundspelet och en särkastning i pil fick göras för att få fram vem som skulle stå i Pool position inför slutspelet. I denna särkastning kändes det som att Sverige lät Brasilien vinna för att sedan kunna slå i underläge inför det avgörande slutspelet.

Den lätta finalen

Mycket riktigt visade sig att det var en bra taktik. Sverige fick en perfekt uppladdning då de mötte Finland i en stenhård semifinal där Sveriges sista pil levererad av Uffe avgjorde. Nu väntade Brasilien i finalen. Redan i inkastningen visade det sig att brasilianerna verkade lite pressade av favoritskapet. När Sverige sedan radade upp höga poäng och inte minst efter Berits “dubbelarton” var Brasilen ett slaget lag.

Sveriges stolta segrande lag Uffe och Margareta, Berit och Bertil

Svenska laget med två tidigare vinnare av Gyllene Spelen  Berit och Uffe från 2007 var mycket välförtjänta segrare. Det kunde man även höra efteråt från alla motståndarlag från Asien, Afrika, Amerika och Australien.

Att Island har rest sig ur sin ekonomiska kris har mer och mer framkommit den senaste tiden med den har också framgångar på andra plan även skett.

Det har visat sig flera gånger i Gyllene Brunnens Gyllene spel, men så övertygande som Kulturskolans isländska lag gjorde det har sällan skådats.

Inledningen i ordgolf med ordet “Gummifarkoster” gav klirr i kassan med 1 500 000 Brunnby Daler.

Fortsättningen i radiostyrda bilar fick storebror Danmark ordentligt på nöten vilket innebar ytterligare  1 170 000 Brunnby Daler i kassan.

Nu återstod  den tredje grenen Biljardgolf, här väntade närmaste grannen Norge.  Island fick en relativt dålig start men i de två sista spelomgångarna visade man återigen var skåpet skulle stå och segrade med 38 poäng mot 35 poäng för Norge.

Nu återstod pilfinalen och här väntade Finland som i detta läge briljerat i pilkastningen och slagit ut de andra tävlande nationerna “en för en”. I detta läge verkade det som att Island var lite tagna av stundens allvar och inledde lite trevande. Finland började bättre men Islands fördel med 17 bonuspoäng på Finland från grundspelet var ganska tunga att ta in och när Jenny skulle kasta sista pilen för Island var segern redan klar.

Islands härliga lag, från vänster Ann, Cecilia, Magnus och Jenny

Alla konstaterade att Island var det bästa laget för dagen och skulle nog även ha få övermän i Gyllene Spelens dryga 10-åriga historia.

När familjen Gullman var på besök på Gyllene Brunnen så var det Portugal som dominerade spelen.

Oavsett om det var Radiostyrda bilar, Ordgolf eller Boule så var det bara segrar.

I Ordgolfen  presterade man ett toppresultat som förmodligen tillhör  ”Topp tio” genom tiderna då man fick 200 poäng med orden “Plastförpackade” och “Om”

I Boule stretade Saudiarabien till en början riktigt bra emot, men när Portugal fick upp ångan var det bara ett lag på banan Det fick också Bolivia erfara som var det andra laget som fick möta Portugal i Boule.

Med  4 100 000 Brunnbydaler på fickan var man sedan klar för den avgörande finalen.  Uganda blev finalmotståndare då de slog ut Saudiarabien i semifinalen.

På samma sätt som tidigare var det ingen tvekan om vem som skulle vinna. Med en tidig 50-poängare var finalen över efter två kast och när nestorn Bengt i laget skulle kasta sista pilen var saken redan klar.

Att Portugal skulle vinna var inte helt sensationellt då de hade tidigare Gyllene Spelen segrarna Bengt och Conrad i laget.

Fem glada segrare fick sedan ta emot medaljer och hyllningar från publik, tävlande och arrangörer.

Portugals vinnande lag från vänster: Bengt, Stefan Conrad, Viktor och Fredrik

Kvällen när Nifo Lappset besökte Gyllene Brunnen var också kvällen då Sverige  skulle slå England i EM-fotbollen i Kiev för att fortsätta vandringen mot EM-guld.

Lika hög stämning som det var på de svenska fotbollssupportrarna i Kiev var det också på deltagarna i Gyllene Spelen. Alla lag gick ut hårt och goda prestationer möttes med samma jubel som när Sverige gjorde 2-1 mot England.

Laget som fick mest jubel var Mocambique som gjorde en helgjuten insats rakt igenom. När grundspelet var klart ståtade man med tre miljoner trehundratusen Brunnby Daler i plånboken efter övertygande  segrar framförallt i Ordgolf och Radiostyrda bilar.

Ledningen växlade hela tiden

I pilfinalen som hölls när det var paus i fotbollsmatchen var det först Portugal som övertygade som från sin 5:e plats avancerade till semifinal men här blev det stopp mot ett taggat Jamaica. För Jamaica väntade nu Moçambique i finalen. Finalen blev dramatisk, lagen växlade hela tiden att ha ledningen och inför Mocambiques  sista pil som Johan skulle kasta krävdes  minst 6 poäng för vinst. Det blev 20 poäng och det var lite signum för Mocambique som hela kvällen var på tårna och gjorde det där lilla extra.

Mocambique segrande lag, från vänster Karin, Torsten Sofia och Johan

Så när övriga lag deppade liksom svenska fotbollssupportrarna i Kiev efter förlusten med 3-2 så jublade istället grabbarna och tjejerna från södra Afrika lika högt som de engelska fotbollsfansen gjorde hela natten i Ukraina.

Nifo Lappset 2012-06-15