Det var Sydamerikas kväll när Friskis & Svettis besökte Gyllne Brunnen. Bland nio nationer var det Bolivia och Uruguay som toppade tabellen efter grundspelet vilket betydde att man var klara för final respektive semifinal. Slutspelet i Gyllene spelen avgjordes som hävd är med pilkastning.

Slutspelschema

För ett bevis för denna amerikatrend så nådde även Jamaica fram till en kamp om en semifinalplats efter en stenhård pilkvalomgång mot länder från övriga kontinenter. Nu blev det dock stopp för Jamaica i denna match mot Turkmenistan. När sedan Turkmenistan ställdes mot Uruguay så var det åter sydamerikavinden som bestod. Utan att förta sig säkrade här Uruguay den avgörande finalkampen mot Bolivia.

Lilla landet Uruguay har under senaste året ridit på en våg av framgångar dels i fotboll med fjärdeplats i VM och seger i sydamerikanska mästerskapen, man har även tagit ett flertal vinster i Gyllene Spelen. Även denna kväll fortsatte framgångarna och laget gav inte Bolivia någon riktig chans att vinna Gyllene Spelen titeln.

Diego Forlán har varit profilen i Uruguays fotbolls lag och på samma sätt kändes som att det var Hanna som tog Diegos roll i detta Uruguaylag  i pilkastningsduellerna.  I både semifinal och final satt Hanna höga poäng vilket bidrog till den välförtjänta segern. Tro om detta lag får lika fint mottagande som fotbollslaget när de återvänder till huvudstaden Montevideo?

Friskis&Svettis Enköping

2011-12-18

Uruguays segrande lag Annica, Börje, Mikaela, Hanna, Håkan och Gunilla

Guldlaget från Japan, Gunnar, Karin, Jan, Josefin och Sia

Denna kväll var det framgångar för de asiatiska länderna.

Det var nämligen Thailand och Japan som dominerade tävlingarna även om Jamaica och Portugal gjorde bra motstånd.

Vad som blev bestående minnen var Lennart i Thailands lag som i bilkörningen körde så att kubbar och kungar for både till höger och vänster. Av Japan minns man mest den magnifika spurten i frågesporten “Tidigast och Senast” där man med två raka fullträffar lyckades dela segern med Thailand trots en miserabel start.

Sedan kom slutspelet (pilkastning) och ingen blev förvånad var segern skulle gå. Jubilaren Jan har tidigare varit med i Gyllene Spelen och aldrig missat segern. Inte denna gång heller, med sina lagkamrater genomför man en fin och jämn serie som inte Thailand kunde matcha.

Jan kan nu ståta med flera Gyllene Spelen titlar och kalla sig mister 100%. Dubbla grattis till Jan och det japanska laget.

Jans jublileumsfest

2011-12-10 och

"Laxåchampinjonen" Ordgolfens längsta ord genom tiderna

När Sörby slakteri besökte Gyllene Brunnen skrevs historia.

Det var lag Libyen som i duellen mot Danmark i grenen “Ordgolf”  satte det längsta ordet i “Ordgolfens” sjuåriga historia. Ordet som Libyen skapade “Laxåchampinjonen” granskades av av datorns program, Microsofts Words 2003 svenska ordlista, och efter en kort stunds processande godkände datorn ordet. Detta rekord kommer förmodligen bli lika oslagbart som friidrottens 200 meter damer världsrekord i löpning på 21,34 sekunder av Florence Griffith-Joyner.

Trots denna heroiska prestation och tillika en formidabel utskåpning av Danmark i Radiostyrda bilar så blev det ingen Gyllene Spelen titel för Libyen.

Danmark som i frågesporten “Tidigaste och senaste händelser” hämtade hem många Brunnby Daler blev åter motståndare för Libyen i den avgörande pilfinalen.

Danmarks fina dartserie

Danmarks lag Katarina, Bert och Ellionora som var omutliga i dart.

Danmark mönstrade här en svensk mästarinna Ellionora (dubblelt medborgarskap kanske??)  i Dart . Bara den vetskapen gjorde Libyen nervösa och trots det försprång Libyen fick tack vare sin fina insats i grundspelet var Danmark snart förbi. Med Ellionoras cochning av sina lagkompisar Bert och Katarina var det inget snack om vilka som skulle ta hem Gyllene Spelen titeln.

Sörby slakteri

2011-12-02

Turkmenistan hade helt grepp om sina motståndare ända fram till avgörande pilfinal.

Som sagt var så dominerade grabbarna från centralasien duellerna i grundspelet. I Radiostyrda bilar tillläts ingen av motståndarlagen Grekland och Sydafrika fälla kungen före grabbarna från Turkmenistan.

Turkmenistan i ledning efter grundspelet

I frågesporten “Tidigast och Senaste händelsen” övertygade återigen grabbarna från Kaspiskas havets strand och satte tre av fyra fyror vilket gav delad seger. För att befästa sin överlägsenhet tog man även segern i “Ordgolf” med ordet “Tryckmätaren”

De andra lagen såg ganska tilltufsade ut när avgörandet i pilkastningen startades. Mycket riktigt så vek sig Grekland ned direkt, och nu var det bara Sydafrika kvar innan killarna kunde återvända hem till huvudstaden Asjchabad som Gyllene Spelen mästare.

Sydafrikas segrande lag Herman, Viktor och Mikael

Med 28 poängs underläge gick Sydafrikas startman Viktor in och kastade första pilen, och hur han gjorde det. En “Golden hit” och 60 poäng satte Turkmenistan direkt i brygga. Efter det försvann allt självförtroende bort för laget som presidenten Berdimuhamedow satt så stort förtroende till. Visserligen fanns en en liten chans kvar inför sista pilen då 20 poäng skulle räcka men en blek trea räckte inte till på långa vägar.

Viktors 60-poängare avgjorde pilfinalen.

Detta innebar att det blev Sydafrika istället som fick åka hem till huvudstaden Pretoria som hjältar och ta emot landets hyllningar med presidenten Jacob Zorna i spetsen.

Granzow Enköping

2011-12-01

Sex hungriga lag från alla kontinenter gjorde upp i Gyllene Spelen när Bergvretenskolan var på besök på Gyllene Brunnen.

Duellerna i grundspelet var jämna och spännande. När Brunnby Dalerna räknades inför pilfinalen var de inte mycket som skilde Europas representant Vatikanstaten på sjätte plats och ledande laget Kamerun från Afrika.

När slutspelet nådde finalstadiet så var det USA och Kamerun kvar att göra upp om Gyllene spelen titeln. I semifinalen hade USA:s ungdomliga lag visat klass och slagit Australien i en tät och välspelad match.

USA jämna serie blev avgörande

Nu väntade ett laddat Kamerun lag. Återigen fortsatte USA med stadig pilkastning. Inga höga poäng men heller inga missar och detta kom att avgöra när matchen stod och vägde mitt i pilserien. Här kom några missar av Kamerun vilket avgjorde finalen till USA:s fördel.

Ett stort grattis till flickorna från USA som med sina leenden  sken ikapp med guldmedaljerna.

2011-11-11

The Golden Game champions from USA Helena, Sofia, Ulrika och Anneli

Indiens nolla

Indiens väg till seger var inte spikrak. I frågesporten “Frågor i tiden” blev det en delad sista plats efter att i tredje frågan kammat noll i frågan om kompositörer.

Detta var dock det enda bottennappet under tävlingen. I radiostyrda bilar och i ordgolf visade de sin klass.

Dock räckte det inte till seger i grundspelet utan här var Bolivia ännu bättre.

Som så ofta tidigare så var det de två bästa lagen från grundspelet som möttes i den avgörande pilfinalen.

I denna final var det Lena i Indien som direkt satte in nådastöten i första omgången. Med god pilteknik sätter Lena pilen i Bulls eye vilket ger 50 poäng. Därefter följer övriga indier upp med höga poäng vilket innebar att Bolivia var ett slaget lag. Ett stort grattis till Indien.

Lenas 50-poängare som gav Bolivia nådastöten

2011-11-04

Indiens segrande lag Christer, Birgitta, Torbjörn, Lena och Pia.

Sveriges vinnande lag, Jan, Karin, Sara och Jonny

När Karin Krange blev firad på på Gyllene Brunnen passade hon på att vinna Gyllene Spelen med sitt lag Sverige.

Dock var det  inte smärtfritt men att vara i pool position inför det avgörande play offen brukar vara viktigt och det lyckades Sverige med. Det som gjorde det var övertygande bilkörning samt seger i “Tid och Årtals frågesporten”.

I “Tid och Årtals frågesporten” var det inte utan besvär, man fick en bra start och hade guldläge inför sista frågan. Man skulle bara sätta en sista straffspark att Nagano OS genomfördes 1998. Idrottsgurun Janne i laget fick dock en “black out” och missade, men med lite tur så lyckades man ändå ta hem grenen.

Hårt in i det sista

Finalmotståndare i finalen blev Finland som i semifinalen slagit Norge. Duellen var jämn enda fram till de två sista pilarna. Här sattes det press på Jonny som hade sista pilen. Sex poäng krävdes och som taktiker Jonny är, så siktade han på nedersta vänstra hörnet där poängen är mer än sex. Mycket riktigt utan darr sätter Jonny pilen på elvan och segern var bärgad för Sverige.

Sällan har ett gladare vinnande lag setts på Gyllene Brunnen och segerdansen gick inte av för hackor den heller.

2011-10-28

Finlands lag Hannele, Tina, Katarina och Åsa

Alla kontinenter var representerade när Norlandia Care gjorde upp i Gyllene Spelen under deras konferensdag på Gyllene Brunnen.

I grundspelt utkristalliserades fyra lag som skulle göra upp om Gyllene Spelen titeln med pilkastning. Alla lagen hade samlat över 2 000 000 Brunnbydaler med Moçambique i topp, tätt följd av Finland, Bolivia och Kanada.

Bolivia visade sig vara ena baddare i pilkastning med två överlägsna vinster mot Australien (108 poäng) och Kanada (74 poäng). Därefter ställdes de mot Finland i semifinalen. Här fick de sina överkvinnor, det är inte för inte att Finland är en världsnation i spjut.

Detta fick även Mocambique erfara i finalen och som verkade helt chockade av Finlands framfart och poängen blev inte många medan Finland med kraft och precision drog in höga poäng i alla kasten. Det var till och med så att arrangören hade svårt att dra ut pilarna från piltavlan och inte minst då när Hannele hade kastat.

Grattis Finland som försvarade Europas färger gentemot övriga världen.

Norlandia Care

2011-10-25

Sällan har en sådan het pilfinal skådats när Hansson Kyl & Värme gjorde upp om Gyllene Spelen titeln.

Alla lag var taggade och hårda duster utspelades i grundspelet. Dock var det inget av lagen som stack ut. När summeringen gjordes så visade det sig att det var oerhört jämnt mellan lagen med en liten övervikt till Tyskland. (Se resultatstavlan här intill)

Det var sedan det hettatde till och det var Tjeckien som stod för showen. I kvartsfinal var det Irland som stod för motståndet. Direkt kopplar Tjeckien greppet när Stefan sätter lagets första Golden Hit. Irland ger inte upp och har slagläge i sin sista pil. Åtta poäng krävs men nerverna sviktar för Irland då pilen missar tavlan helt.

Sedan var det dags för semifinal mot Spanien, samma sak händer. Denna gång är det Joakim som sätter Golden Hit pilen. Det var för mycket för Spanien och Tjeckien var klara för final mot Tyskland.

Vid provkastningen märktes att Tyskland var skärrade av Tjeckiens suveräna framfart. Tyskland inleder dock bra men när Joakim går in och sätter sin andra Golden Hit i omgång två bryter Tyskland helt ihop och Tjeckien kan defilera hem Gyllene Spelen titeln.

Tjeckiens segrande lag Dan, Stefan, Joakim och Dick

Två Golden Hit av samma deltagare händer inte varje dag. Arrangörerna var inte helt säkra men det kan ha hänt en gång när Noprdpost för tre år sedan besökte Brunnen. Ändå kommer Joakims bedrift att minnas länge på Gyllene Brunnen.

Hans & Kyl och Värme

2011-09-30

När ambulansförarna Enköping-Håbo hade sin andra konferensdag på  Gyllene Brunnen så avgjordes Gyllene Spelen som ett triangeldrama. De tre lagen Spanien, Tyskland och Irland duellerade i tre grenar.

Tyvärr för Spanien så blev det inga framgångar utan det var Irland och Tyskland som tog för sig. Irland visade sig vara baddare på Radiostyrda bilar och Ordgolf, medan Tyskland var duktiga i årtalskunskap.

Som sig bör var det Irland och Tyskland som kom att göra upp i pilfinalen. Det började trevande för båda lagen men sedan kom Tyskland igång. När sista pilarna för respektive lag skulle kastas så hade Irland ett 10 poängs övertag tack vare sina extra bonusstartpoäng från grundspelet.

Tysklands vinnande lag Linda, Daniel och Kent

Sista pilen var Lindas och vilken tjej med nerver. Tjugo poäng och Irland måste nu minst sätta 11 poäng för att vinna. Denna press klarade inte Irland utan den enpoängare de satte innebar att Lindas fina avslutning för Tyskland gav dem en välförtjänt Gyllene Spelen guldmedalj med medföljande GylleneSpelenmugg som bara Gyllenespelen vinnare innehar.

Ambulans Enköping-Håbo

2011-09-13