Sveriges landslag Örjan, Marie, Anders, Marie och Kent

Till årets sista Gyllene spel hade deltagande länder mönstrat sina bästa landslag. Det syntes då toppresultaten avlöste varandra. Till sist blev det dock en tvekamp mellan Sverige och USA.

Avgörandet kom förmodligen redan i grundspelets ordgolf. Om USA hade vunnit i duellen mot Sverige skulle de få ett jättestort försprång inför finalen. I detta läge gör Sverige en heroisk insats, med inga valfria bokstäver vrider de och vänder på sina bokstäver och värker fram ordet “Tippvagnsveck” som gav många sköna Brunnby Daler. USA i sin tur med många valfria bokstäver får inte alls till det.

Den knappa ledning som sedan USA hade i finalen räckte inte, utan Sverige kunde med stabil pilkastning bärga segern med några poängs övervikt och bli årets sista Gyllene Spelen mästare.

2008-12-18

Ryssland Magnus, Bert, Marielle, Urban och Erik

Det var sex laddade landslagsteam som gav allt i luciakvällens Gyllene Spel. Trots rakt igenom högklassiga laguppställningar så var det två lag som var hetare än de andra i grundspelet. Det var Ryssland och Frankrike som båda sprängde tre miljonervallen i BrunnbyDaler.

I slutspelets inledande ronder var det dock Tyskland som såg otroligt starka ut med bl.a. en Golden Hits, men när det  kom till avgörande stod de ganska slätt mot grundspelets dominant Ryssland.

Redan vid inkastningen såg man att Ryssland  var högklassiga även i pilkastningen och mycket riktigt så var segern klar innan Rysslands sista pil var kastad.

Det som Ryska laget visade upp under kvällen skulle räcka långt mot alla tidigare Gyllene Spelen vinnare.

2008-12-12

Malaysia Elisabeth, Lena, Anette och May-Brit

Kvällens Gyllene Spel bestod av hjärngympa i Quizen “Större eller mindre” och vilken tävling det blev. I halvtid ledde Ryssland genom att veta mycket om Eurovisionsschlager tätt följt av Kamerun.

Därefter kom en chockartad vändning, först Kanada som spikade gamla kungens födelsedag och därefter Malaysia som visste allt gällande Ingemar Bergman. Det innebar utslagsfråga mellan lagen..

Utslagsfrågan gällde när Mount Everests topp nåddes av första människan. Här svarar Kanada med endast en månads fel och alla tror att det räcker till seger men då visar det sig att Malaysia spikar både år och månad, “otroligt”, och segern var deras.

USA:s lag Hanna, Niklas, Marc, Lasse och Mona

Det blev en historisk eftermiddag på Gyllene Brunnen då 200 poängvallen i ordgolf nåddes för andra gången. Det var USA som gjorde bravaden genom att konstruera ordet “Sängfimpsockor” plus ett annat 4-poängs ord.

USA mönstrade en fin mix i sitt lag, blandningen bestod av  kvinnlig elegans, manlig styrka, ungdomlig fräckhet och veteraners kyla och klokhet. Det var denna  kombination som gav toppresultat i alla grenar i  grundspelet.

Även i den avgörande pilfinalen fick ett villt kämpande Saudi-Arabien känna av dessa betydelsefulla egenskaper då USA enkelt kunde bärga hem Gyllene Spelen titeln.

2008-11-22

Australien Lena, Svante, Hans, Lotta och Sven-Erik

Det fanns två högklassiga lag för kvällen Australien och Kuba. Framförallt i bilkörning och ordgolf dominerade man helt. De som satte lite emot var Afrikas stolthet Kamerun som i frågesporten visade sin storhet.

I slutspelets pil uppgörelse var det dock Australien som briljerade. I semifinalen mot Kamerun nådde man ett snitt på 26,8 poäng per pilkast vilket är ett toppresultat.

I den avgörande finalen mot grundspelets vinnare Kuba, vann man även här med med god marginal. Rykten gick i lokalen att laget hade tjuvtränat med bumerangkast mot kängurur för att nå denna formtopp innan avresan till Gyllene Brunnen.

2008-11-21

Det fanns två högklassiga lag för kvällen Australien och Kuba. Framförallt i bilkörning och ordgolf dominerade man helt. De som satte lite emot var Afrikas stolthet Kamerun som i frågesporten visade sin storhet.

I slutspelets pil uppgörelse var det dock Australien som briljerade. I semifinalen mot Kamerun nådde man ett snitt på 26,8 poäng per pilkast vilket är ett toppresultat.

Argentina Henry, Fredrik, Anna och Carolina

I den avgörande finalen mot grundspelets vinnare Kuba, vann man även här med med god marginal. Rykten gick i lokalen att laget hade tjuvtränat med bumerangkast mot kängurur för att nå denna formtopp innan avresan till Gyllene Brunnen.

2008-11-20

Tjeckien Christer, Maj-Britt, Mona och Arne

Tjeckiens mönstrade för dagen ett välkomponerat lag med styrka i alla grenar. Bilkörning liksom ordbildning  var inga problem, i frågesporten “Mer eller mindre” fick man dock ge sig för Kuba men var millimeter från segern även här.

I avgörande pilkastningen visade Tjeckien även här sin styrka med en impornerande jämnhet. Det innebar att Arne som sista man, inte ens behövde kasta sin pil då segern redan var bärgad. Mer värdiga Gyllene Spelen vinnare har sällan setts i Gyllene Brunnen.

2008-11-15

Frankrike Kjell, Sören, Regina och Veronika

Frankrike visade redan i den inledande grenen “Större, mindre än” att man skulle bli svårslagna. Med endast ett missat svar fick man en grundplåt på   900 000 Brunnby Daler.Därefter fylldes kassan på till  3 250 000 i ordgolfen tack vare ordet “fiskhållarlyx”.

Uppstickare i finalspelet blev Kamerun, först vann man  kval-kvalspelet innan man via kvart- och semifinal nådde finalen mot Frankrike.Det blev en rysare. Sista pilen skulle avgöra. Sören fick förtroendet, minst 9 poäng och segern skulle bli Frankrikes. Sören med stålnerver satte just 9 poäng och jublet visste inga gränser och hördes ända till Paris..

2008-10-11

Irland Åke, Ulrika, Set, Åke, Anders och längst fram Ann-Sofie.

Gänget från gröna ön var laget för kvällen. Höjd-punkterna i grundspelet var full pott i frågesporten “Mer eller mindre” och seger i Ordgolf. Det var som Set sa, i grenar där vi använder huvudet är vi oslagbara.

I pil finalen var det kanske taktiken som var styrkan. Efter Anders tidiga trippel-18 (tveksam tyckte många)var kampen avgjord, det blev liksom ingen spänning då finalmotståndet efter detta tappade allt självförtroende.

Förmodligen kommer hela Dublin att vara på fötter för att gratulera laget.

2008-10-11

Tyskland

Sällan har Gyllene Spelen visat upp lag med sådan tävlingsiver och kämpaglöd, som under denna eftermiddag. Men så var det också europas bästa fotbollsnationer som deltog.

Precis som i fotbolls-EM så var det Tyskland och Spanien som möttes i finalen.men denna gång blev det Tyskland som drog det längsta strået.

Det var nog vinsten i semifinalen mot Ryssland (ledarna) som gav tyskarna det lilla extra självförtroendet som sedan fällde avgörande i den jämna finalen.

2008-10 05